sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

JOS OLET ÄITI TAI ISÄ

voit nähdä lapsissasi, kuinka persoonallisuus toimii, ja kuinka naamioon pukeudutaan. Tulet näkemään, kuinka kehittyvä lapsi, vain muutaman kuukauden ikäisenä, alkaa todellakin matkia onnettomia tapoja sekä vihamielisiä ja riitaisia käyttäytymismuotoja.
Jos lapsesi näkee sinun vääntelemässä kasvojasi silloin, kun osoitat vastenmielisyyttä tai inhoa jotakin kohtaan, tai kun pyrit voittamaan jonkin väittelyn, hän tulee matkimaan kasvojesi ilmeitä ja kehosi asentoja, vaikkei hän vielä tuntisikaan vastaavia emootioita. Matkimalla ja asettamalla naamion päälleen lapsi oppii olemaan aidosti vihainen ja tuntemaan vihaisuutta.

Tässä on harjoitus, jonka voit tehdä lastesi kanssa. Ehdotan, että kerrot heille sadun 'Miehestä ja Naamiosta'. Kerro tarina heille kuten kerroin sen sinulle edellä, ja kuuntele vakavasti heidän huomioitaan. Vastaa heidän kysymyksiinsä rehellisesti, ja anna heille niin paljon aikaa kuin he tarvitsevat omien huomautustensa tekemiseen. Tämä harjoitus on tarkoitettu sekä sinulle, että lapsillesi, niin voitte nähdä, kuinka persoonallisuus toimii, ja kuinka se keskeyttää ja turmelee sopusoinnun yhtä lailla kehossa, kodissa kuin elämässäkin.
Lapsi verhoutuu persoonallisuuteen pääasiallisesti kahdesta syystä. Ensinnäkin hän haluaa huomiota; toiseksi hän myönteistä reaktiota kaikille mahdollisille kasvoille, joita se esittää - aivan kuten sadussa. Lapsi teeskentelee arkaa tai ujoa soveltamalla tapoja ja kasvonilmeitä, jotka hän on nähnyt jossakin - perheessään, koulussaan tai televisiossa. Mutta kun aikuiset kannustavat häntä, hän nauttii heidän reaktioistaan, ja alkaa uskoa omaan esitykseensä.

Lopulta hän muuttuu omaksi esityksekseen - aivan kuten narri, joka unohti itsensä.
Muista, että persoonallisuus elää kaikenlaisista emootioista. Se saa aivan yhtä suuren täyttymyksen turhautuneisuuden ja vihaisuuden kielteisistä värähtelyistä kuin jännityksestä ja oman tahtonsa läpi saamisesta.




Kirja: Vain Pelko Kuolee / Barry Long


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti