sunnuntai 25. elokuuta 2013

Pakurikääpä (Inonotus obliquus)

Itse olen 'aikoinaan' parikymmentä vuotta sitten tutustunut pakuriin, iäkkäämmän henkilön neuvomana. Hänellä oli vakavat suolisto - ongelmat, joihin ei lääkärikään osannut tarpeeksi auttaa tuolloin. Suvussaan parantaja, joka opasti tämän tiedon hälle. Vahva kokemus on myös itselläni pakurin parantavasta vaikutuksesta, jonka jälkeen keväisin ja syksyisin otan vahvistavan kuurin pakuria.

Nimenomaan kuureina, ettei tule 'yliannostusta/herkistymistä': http://www.eskojalkanen.net/palvelut/kysy/20130327/pakurik%C3%A4%C3%A4p%C3%A4uute

Olen vuosien varrella oppinut kuuntelemaan kehon toiveita kulloisenkin kuurin pituudesta, yleensä n.3viikkoa lasillinen pvässä suurinpiirtein osoittaunut hyväksi. Vaihdellen kylläkin tarpeen mukaan jonkinverran, mutta pääsääntöisesti jokainen kohdallaan huomaa kyllä kun tarpeellinen määrä on saavutettu. 

Pakurikääpä tulee ottaa vähintään 150senttimetrin korkeudelta (eli ei siis maan rajasta).

" Pakurikääpää esiintyy yleisesti koko maassa ja sen löytäminen on yleensä helppoa. Löydät pakurikäävän yleensä helpoiten kosteilta alueilta, järvien rannalta tai soiden reunamilta. Pyri löytämään alue, jossa puut eivät näytä ”liian terveiltä”.
- Älä kerää pakurikääpää tien vierestä, koska sienet imevät itseensä jopa kasveja enemmän ympäristösaasteita.
Tunnistaminen
- Pakurikääpä on helppo tunnistaa ja lajikkeesta on vaikea erehtyä, koska vastaavia kääpiä ei Suomen metsistä löydy. Välillä pahkat (epämuodostuma puussa) näyttävät hyvinkin pakurikääpämäisiltä, varsinkin kaukaa katsottuna.
- Älä käytä ’lahoja’ kääpiä, jotka murenevat helposti käsiin. Laadukas pakurikääpä on koostumukseltaan kiinteä.
Kerääminen
- Irroita pakurikääpä vesurilla, kirveellä, vasaralla, potkaisemalla, lyömällä, isolla kivellä kopauttamalla, lassottamalla, repimällä – tekniikka vapaa.
- Suosittelen pilkkomaan käävän pienempiin palasiin (esim. 5x5cm) tuoreena. Tämä on hyvä tehdä jo metsässä esimerkiksi tasaisen kannon päällä, koska prosessi helpottaa yleensä keskeisesti tulevia vaiheita.
Saako kääpiä poimia jokamiehen oikeuksilla?
Saatat törmätä internetissä vanhoihin kommentteihin, joiden mukaan pakurikääpä kuuluu jokamiehenoikeuksien pariin. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa, eikä pakurikääpää saa kerätä ilman maanomistajan lupaa."
http://www.jaakkohalmetoja.com/fi/pakurikaapa/
http://fi.wikipedia.org/wiki/Pakurik%C3%A4%C3%A4p%C3%A4
Tässä on KOIVUN PAHKA, eri asia SIIS 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti